Publikácók: Hajóvásárlás: Típusismeret in EnglishIsmerjem meg a modellválasztékot!

Ahhoz, hogy hajót tudjak választani, meg kellett ismernem a hajótípusokat. Legegyszerűbb módja hajóhirdető siteokon hajókat nézegetni. Ha olyan hajótípust látok, ami esetleg érdekel, az interneten kértem ajánlatot. E-mailen 1-2 napon belül kaptam róla műszaki leírást, részletesebb fotókat. Több száz hajóról kértem és kaptam ajánlatot, mire elkezdtem átlátni a hajók rendszerét. Nagyon tanulságos volt, ha ugyanolyan típusú hajóról több helyről is kértem ajánlatot. Ha valamelyik hajótípusról úgy érzetem, hogy szóba jöhet, beadtam valamelyik internetes keresőbe a típus nevét. Hihetetlen sok információhoz jutottam. Egy adott típusnak általában van saját levelező listája vagy weboldala, ahol a tulajdonosok egymás között beszélik és oldják meg problémáikat. Rettenetesen jó információforrás egy adott típus hibáiról, kezeléséről stb.
A letöltött, megkapott információkat mentsd el helyi fájlokba, rendezd alkönyvtárakba, hogy később vissza tudd keresni.

Hirdetési site-ok, amiket használtam, és jónak találtam:

Site Név Terület

Vitorlások 

száma kb.*

Megjegyzés
www.esys.org Esys Európa 60
www.sailnet.com Sail magazin világ, főleg US 1300
www.yachten.com   Európa 100  
www.yacht-schmitt.de Schmitt bróker    Görögország 100  
www.annoncesbateau.com Francia 2300 hirdetési újság webkiadása
www.boat.de BoatNet Európa 2600
www.boat-market-online.com   Európa 888 sok privát hirdetés van!
www.boats-for-sale.com Marine Trader Világ 2200  
www.boatshop24.com Európa 5000
www.boattraderonline.com Boat Trader Világ 60000
www.euroyacht.net   Európa 2000  
www.gebrauchtboote.net   Európa 1200 zöld kiskockás
www.onlinewelt.com Európa 5
www.ship-shop.de Németország 40
www.usedboats.com   Amerika 8  
www.yachtboerse.de        
www.yachten-boote.de Németország 175 csak lista
www.bluenautic.com Adria 50 hajóinfo online letölthető

* 2001-es adatok

Azt tapasztaltam, hogy a legérdekesebb hajók és a legjobb ajánlatok azokon a site-okon található, amelyeken viszonylag kevés hajó van, illetve ahol nem a brókerek, hanem maguk a tulajdonosok hirdetnek. Külön kiemelném a BlueNautik site-ját, ahol egységes formátumban le lehet tölteni egész sok hajótípus ismertetőjét. Egyébként ugyanennek a cégnek a zadari kirendeltség-vezetője Mr. Wojciechowski nagy Amel rajongó.

A hajókról kapott információkat kiértékeltem magamban, visszalapozgattam a könyvekben és összevetettem az olvasmányaimmal.

Típusismertetők, leírások, árjegyzékek (kivonat)

Kikötői séták

Sok kikötőt végiglátogattam. Az összes hajót végignézegettem. Nagyon jó szolgálatot tett a digitális fényképezőgépem. Több száz hajóról készítettem fotódokumentációt. Ha volt egy eladó hajó, megbeszéltem egy találkozót a brókerrel vagy tulajdonossal, és aprólékosan átnéztem a hajót. Kerestem azokat az ismérveket, amelyek már memóriám polcain megértek.
Kikötők, ahol jártam:
  • Szinte az összes horvát kikötő (amely nem szigeten található) Opátiából Splitig.
  • Olasz kikötők Trieszttől majdnem Velencéig. Külön kiemelném Lignano mellett az Aprilia Marittima (780 km Budapestről) kikötőt, ahol rengeteg hajó és hajókereskedő van, itt többszőr jártam
  • Francia riviéra Nizzától Toulonig (1544 km Budapestről).
  • Franciaországi utazás előtt érdemesnek találtam a hajókereskedőkkel előre egyeztetni, hogy találkozó pontokon várjanak.
Amikor egy-egy eladó hajó megvizsgálására több időm volt (és a tulajdonosnak vagy a brókenek is volt ideje), akkor részletesen vizsgálatnak vettem alá a hajót. Először csak emlékezetből próbáltam emlékezni arra, hogy miket nézzek meg, de aztán kidolgoztam egy ellenőrző listát. A lista letölthető innen (304 kbyte).Látogatók ezen az oldalon 2009.04.13. óta:   4685886