Publikácók: Hajóvásárlás: A döntés in EnglishVegyem vagy ne vegyem

Alapvető kérdés. Ha évente 4-5 hetet tudok vitorlázni, akkor anyagilag mindenképpen jobban járok, ha nem vásárolok hajót, hanem bérlem. Viszont a bérelt hajóknak vannak korlátaik. Nincsenek felkészítve hosszabb utakra - ha egyáltalán a hajó kölcsönző cég ehhez hozzájárul - és csak akkor gazdaságos a bérlésük, ha megtöltöm utasokkal. Ha csak a dalmát szigetek között szeretnék vitorlázni, akkor egy hajóvásárlást csak érzelmi oldalról - a hajó birtoklásának öröme - lehetne megközelíteni. De én racionálisan gondolkodom, és a célom hosszabb utak megtétele. Ehhez viszont saját, jól felkészített vitorlás kell. Eldőlt a sorsom.

Új vagy régi?

Az új vitorlás ára számomra nagyon magas. Mégsem vetettem el azonnal ezt a lehetőséget. Van módja annak, hogy kedvező áron új vitorláshoz jussak. Erről a lehetőségről olvashatsz a 3. pontban.
Azonban ismereteim (lásd későbbi pontok) birtokában elvetettem ezt a lehetőséget, és megfogalmazódott bennem a leendő hajóval kapcsolatos kritériumaim:
  • 40 láb körüli hossz
  • erős építésű hajótest
  • vitorlázásra és nem kikötőben tárolásra tervezett
  • 20 év körüli kor (mind az ár, mind az akkori építési mód miatt). A korból következik, hogy a hajónak lesznek hibái. Tehát értenem kell majd hozzá. A vásárláskor már mindennel tisztában kell lennem.
  • felszereltsége a nyílt tengeri vitorlázásnak minél jobban megfeleljen (persze a hiányzó dolgokat én is megvehetem, de egy jól felszerelt hajóval használt cuccokhoz jutok diszkont áron)
  • olyan távolságban legyen az eladó hajó, hogy állapota lehetővé tegye, hogy az Adriai-tengerre áthajózzak
A célhajó részben meghatározza a vásárlás folyamatát. Ha neked mások a "paramétereid", azért olvass tovább, de ne feledd, hogy Te másmilyen hajót akarsz megvásárolni, mint én.Látogatók ezen az oldalon 2009.04.13. óta:   4685993