Publikácók: Hajóvásárlás: Alapozás in EnglishMinél több információt gyűjtöttem be a hajózásról. Ha lesz egy vitorlásom, egyébként is értenem kell hozzá. Jobb ha már most ismerek sok mindent. Persze ha sok felesleges pénzem lenne, nem kéne értenem hozzá. Megrendelnék egy aluminium Finot vitorlást, és mindent másokkal csináltatok. De nincs ennyi pénzem, és egyébként is, a hajózásban az élvezet felét a hajó barkácsolása okozza, nem?

Nincs időm arra, hogy az ismereteket összefoglaljam ezeken az oldalakon. Az elmúlt másfél évben több, mint 10000 oldalt tanulmányoztam át, a legtöbbet három-négyszer is. De lássuk, én hogyan jutottam az információkhoz! Én alapból kételkedő ember vagyok. Csak azt szoktam elhinni, amiről meggyőződtem. Sokmindenki sokmindent mondott, írt, publikált. Egy idő után, amikor már több könyvet, publikációt elolvastam, kezdett összeállni a kép. Összekapcsolódnak a mondatok, megfogalmazódnak az ellentmondások, és már 1-2 mondat után világossá válik valakiről, hogy érti-e amit mond, vagy csak olvasta valahol. Átgondolom, honnan van az információ birtokában? Halotta? Kitől? Olvasta? Kitől? Tapasztalta? Volt elég tapasztalata, hogy amilyen következtetést levont, az megállja a helyét?
Nehéz kérdés ez. Az ember betáplálja az agyába a rengeteg információt. Teljes a káosz. Aztán egy-két hétig passzolgatják az agysejtek a cuccot - helyrerakódnak a dolgok.

A legolcsóbb információforrás az Internet, de nem a legjobb

Vitorlázással kapcsolatosan rengeteg információt találtam az Interneten. Van közte hasznos és haszontalan is. A fő probléma azonban, hogy nincs egy tematikus rendszer, ami segítené, hogy megértsem a dolgokat. Sok műszaki cikk van, több hajóvásárlási útmutató is. Amikor ezekre rátaláltam, porszívóként szívtam magamban az információkat. Van bennük igazság, de egy átfogó alapozás nélkül nem sokat ér. Miután elolvastam pár komolyabb irodalmat, és visszatértem az Internethez, sokkal jobban fel tudtam dolgozni az olvasottakat. Azért vannak oldalak, amelyeket gyakran olvasok, és nagyon hasznosnak találom. Például:
  • Steve Dashew's setsail.com. Nagyon sok technikai jellegű tanács található itt kifejezetten hajókiválasztáshoz. Ugyanezen az oldalon lehet könyveket is rendelni, de ne rendeld meg, másutt olcsóbban is hozzá lehet jutni. Mások utazásairól is több száz oldalon át olvashatsz.
  • BoatTalk. Vegyes vásárlással kapcsolatos infok és tanácsok.
A weboldalak mellett kitűnő információforrás a levelező listák. Általános levelező listák közül a legjobbnak az live-aboard listát találtam. Több száz komoly hajós információs társasága hatalmas tudással. Érdemes az archívumot átnézegetni. Ha nem probléma, hogy napi 20-30 levelet kapsz, akkor javaslom, hogy iratkozz fel rá.
Ha cikkeket, leírásokat szeretnénk nézegetni, az alábbi kiindulási pontokat ajánlom:
  • Sail.About.Com
  • www.Yahoo.com hajózással kapcsolatos oldalai.
  • vagy valamelyik nagyobb keresőbe írj be egy témát. Például "hull to deck joint" a Google-ba, és mindjárt elveszhetsz az információ áradatba.
Ha Interneten találtaml egy érdekes cikket, műszaki leírást stb, akkor azonnal lementem a helyi meghajtóra (általában a Word-be szoktam átmásolni), ugyanis az Internet folyamatosan változik, nem biztos, hogy a talált információ két hét múlva is ott lesz. Jó példa erre a Blue Water Sailing magazin honlapja, ahova több évre visszamenőleg felrakták pdf formátumban a korábbi cikkeket, majd 1-2 hónap útán meggondolták magukat, és törölték őket.

A legjobb információforrások a könyvek

Rengeted könyvet olvastam el a témával kapcsolatban. Sajnos a magyar nyelvű könyvek között egy sincs, amelyik segített volna. Nem így az angol nyelvű irodalom. De itt is vigyázni kell! Én az alábbi könyveket olvastam, amelyek segítettek (a könyvre kattintva megrendelheted őket az Amazon-tól, ezzel támogathatod websiteom. Rendelés előtt nálam megtekintheted őket):

cover Steve & Linda Dashew: Offshore Cruising Enciklopedia
1232 oldal, a vitorlások technikai részein át a "cruising lifestyle"-on  keresztül a hajóértékelésig és vásárlásig szinte minden területet  felölelő "biblia"
Steve & Linda Dashew: Surviving the Storm
675 oldalon különböző vihartaktikák és történetek. Nem arról szól, hogy felállít egy elméletet majd bizonyítja, hanem olyan emberekkel beszélget, akik ott voltak, és végigcsinálták és rosszul vagy jól, de megoldották.
Nigel Calder: Boatowner's Mechanical & Electrical Manual (592 A4-es oldal. Hajó-tulajdonosok számára kötelező olvasmány, galvanikus korróziótól a motorszerelésen át a kötélzet javításáig mindent tartalmaz)
Brion Toss: The Complete Rigger's Apprentice
(392 oldal a csomóktól a kézzel készített drótszemen át a modern állókötélzetekig. A kötélzet "bibliája")
Ezeket és más általam hasznosnak talált könyvet is megrendelhetsz nálam. Kattints ide!.

Folyóiratok, magazinok (felejthető)

Többféle magazint járattam egy-egy időszakig, és bár első olvasatra nagyon hasznosnak tűntek, most visszalapozva nem sok valódi információ tartalmuk van egy-két cikktől eltekintve. Egy egész éven át publikált sorozat sem ér fel az előzőben említett könyvek 1-1 fejezetével. Újságolvasás helyett ajánlom inkább az Internetet. Amelyik újságokat járattam:
  • Sail
  • Practical Boatowner
  • Yacht (német)
  • Yachtworld
A legtöbb újság régebbi cikkeiből szemelvények az újság weboldalán elérhetőek, ezekből is lehet mazsolázni.

Felszerelések

Átnéztem az összes felszerelést is, ami a hajózáshoz szükséges. Mekkora hajóhoz milyen való? Mennyibe kerül? Mennyi időt bír ki?Látogatók ezen az oldalon 2009.04.13. óta:   4686010