Publikácók: Hajóvásárlás: Közös nevező in EnglishMegvan több hajó-jelölt, és választani kellene közülük. Nagy különbségek vannak az árakban és a felszereltségekben. Lehet, hogy egy olcsónak tűnő hajót, ha megveszek és felszerelem úgy, ahogy elgondoltam, többe fog jóval kerülni, mint egy drágán eladásra kínált, jól felszerelt hajó. Viszont attól, hogy egy hajóban van Navtex vevő, attól még nem ér 200.000 forinttal többet. Ezért kidolgoztam egy olyan összehasonlítási módszert, hogy a különböző árak és a különböző felszereltségek "közös nevezőre" kerüljenek.

Felszerelések figyelembe vétele

A módszer pofon-egyszerű. Meg kellet határoznom, hogy az egyes felszerelések az adott hajónál mennyit érnek (nem a piacon, hanem számomra!). A megkapott számot ki kell vonni a vételárból, és mindjárt könnyebb összehasonlítani a vételárat.
Nem a valódi értékekkel számoltam, hiszen például hiába kerül egy légkondicionáló több százezer forintba, ha számomra nincs értéke. Általában egy általánosan elhasználódott mértékben vettem figyelembe a felszerelési tárgyakat, de ha esetleg valami nagyon jó, vagy nagyon rossz állapotban volt, akkor természetesen módosítottam.
Az mellékelt táblázatban összegyűjtöttem, hogy kb. egy 40 lábas hajóhoz mi mennyibe kerül, és egy korosodó hajónál az a valami az új árának hány százalékát éri. Megjegyzésként azt is oda írtam, hogy honnan van az ár (az internetes hajósboltok jó szolgálatot tettek).

A táblázat megjelenítéséhez kattints ide!

Tudom, hogy nem teljes a lista, de nekem ez így elég volt. Nyugodtan kiegészítheted. Ez a táblázat alapján mindegyik hajóra elkészítettem egy kalkulációt, hogy mekkora értékű a hajóban levő felszerelés. Ezt az összeget kivontam a hajó árából, és "hurrá!" így lett egy jobban viszonyítható ár, amit nem befolyásolnak a csecse-becsék. Ezután az egyes hajók fő paramétereit és a csökkentett árak kellett táblázatba foglalnom.

A táblázat megjelenítéséhez kattints ide!Látogatók ezen az oldalon 2009.04.13. óta:   4811954