Publikácók: Hajóvásárlás: Bevezetés in EnglishBevezetés

Az én történetem egy a sok közül, de szerintem nem általános.
Amikor úgy döntöttem, hogy saját hajót szeretnék, a minimális hajózási gyakorlatomon (két tanfolyam túra, és egy pár önálló hajó bérlés) kívül nem sok fogalmam volt a hajókról.

A hajóvásárlással kapcsolatban tanácsot adni nem akarok. Ahogyan én megvásároltam a hajót, az egyfajta mód. Nincs kőbe vésve. Nem kell követni. Nekem működött, ezért megosztom veled, hátha találsz benne olyan részt, amelyik neked is működhet.

- Szép és jó hajót könnyű vásárolni - gondoltam. Kimentem a hajókiállításra, megkerestem a gyártók képviselőit és ajánlatot kértem. Több 10 centis (a 10 centi a vastagsága) dossziét töltöttem meg prospektusokkal, leírásokkal. A hajók gyönyörűek voltak, de számomra volt egy közös hibájuk: az áruk elérhetetlen (nem arra gondoltam, hogy túl drágák a tartalmukhoz képest, hanem egyszerűen a malacperselyem kicsi hozzájuk).

Körbenéztem a használt hajó piacon. Nagyon vegyes a kínálat, és nagyon érdekesek az árak. A szép 3-7 éves, újszerű hajók ára majdnem az új hajó árával vetekszik. A számomra elérhető hajók 15-30 évesek. - Lehet, hogy nem is érdemes vásárolni, lehet, hogy sokkal jobban járok, ha csak bérlek? - gondoltam. Nem volt elég ismeretem a hajókról ahhoz, hogy el tudjam dönteni. Nem tudtam, meg szabad-e venni egy öreg vitorlást. Nem értettem hozzá.

Döntéseket meghozni csak tudás birtokában szoktam, ezért megkezdtem az alapozást: első feladatom az volt, hogy összegyűjtsek egy olyan ismerethalmazt, amely alapján el tudom dönteni, van-e szükségem saját hajóra és ha a válasz "igen", akkor ki fogom tudni választani több ezer hajó közül a megfelelőt.Látogatók ezen az oldalon 2009.04.13. óta:   4812034