Hajónapló: Fidzsi nyugati része in English

     2013.10.11 - 2013.10.30                                   ««   1/3 oldal   »»

Ugrás oldalra:123

 

Fidzsi nyugati része turistás és itt már sorakoznak a festői körülmények közé beépült üdülőhelyek. A kék, zöld, türkiz tenger harsány fehér vagy aranyló homokos szigeteket tár a látogatók elé. A mélyvörös naplementék pedig új színeket varázsolnak az ember szeme elé. Néhány üdülőhelyre mi is ellátogatunk, ugyanis vannak külön hajó-barát szállodák, ahol szívesen látják a hajósokat és különböző kedvezményeket ajánlanak fel, hogy becsábítsák őket egy-egy italra, étkezésre, vagy hogy kipróbáljanak valamilyen szolgáltatást, amit a szálloda nyújt.


1. nap, 2013.10.11. Péntek, Váltó olajból mintát postáztunk

Mivel a váltóolaj színe gyanús volt, a szerviznek mintát postáztunk belőle. A motor üzemóra kijelzőt megnézte egy Yanmar szervizes és megígérte, hogy cseréljük. Még garanciális. Mindeközben legénységi listánk a szülők létszámával bővült, mert pár napig velünk együtt fedezik fel Fidzsi nyugati részét..


2. nap, 2013.10.12. Szombat, Malolo Lailai sziget (Musket Cove marina)

Egy 2 órás motor berregtetéssel elhajóztnk a Malolo Lailai szigetre. A Musket Cove marina egy messziről híres hajó-barát marina. A bóják 15 fidzsi dollárba kerülnek per éjszaka (ha horgonyzik az ember akkor nem kell fizetni), de a hotel teljes szolgáltatását (medencével és napozóágyakkal) élvezhettük 1 fidzsi dollár tagsági díjért. Erre az útra barátaink is csatlakoztak, akik pont itt nyaraltak és mivel a Rotor a Musket Cove-ban maradt éjszakára, ők a helyi komp járattal tértek vissza Viti Levu-ra (a fő szigetre), hogy folytathassák nyaralásukat. Ezért a legénységi listánkon ma összesen nyolcan szerepeltünk..


3. nap, 2013.10.13. Vasárnap, BBQ

Nap közben a paddle boardozásnak és a dinghy-boardozásnak hódoltunk.

A Musket Cove marinában a napi strandolás után hússütögetésre lehet menni egy kis szigeten, a marina melletti bárba. Vasárnap a bár konyhája is kivonul különböző húsokkal és salátákkal. Ez egy jó alkalom, hogy a hajósok megismerkedjenek és beszélgessenek egymással. A sütögetés naplementekor kezdődik és a legtöbb hajós a saját húskészletéből visz. A bár nem kér pénzt a sütésért csak a vásárolt salátákért és italokért..


4. nap, 2013.10.14. Hétfő, Hajókázás a sziget körül

Van egy közeli homokpad, ahova a marina kiviszi a turistákat és nagyon jól lehet sznorkelezni. A halak különböző színekben pompáznak a kristálytiszta tengerben a korallok között. A homokpad csak apálykor látható, dagálykor a tenger teljesen elnyeli a homokot. A Rotorral lehorgonyoztunk a homokpad előtt és sznorkeleztünk a többiekkel együtt. Ezután halakat etettünk és a halak a felszínen is nagyon aktívak voltak. Hemzsegtek a vízben ha egy kis eledelt dobtunk.

Ezután kicsit körbehajóztuk a környező szigeteket a Malolo-t is beleértve. A munkagépektől csak úgy porzott a sziget egy-egy szakasza. Itt folyamatosan megy a bővítés. Fantasztikus látvány, hogy a 2012-es decemberi hurrikán ellenére, mely végisöpört Fidzsi nyugati részén, a marinákat és a szállodákat is már felújították. Meglepetésünkre amikor az egyik nyaraló hely mellett (Cast Away Island Resort) elhaladtunk, Fdzsin nyaraló barátaink hívtak fel a VHF-en. Erre a szigetre kirándultak, és meglátták a Rotort, ahogy elhaladt a sziget mellett. A hullámzás miatt azonban, mi nem mentünk itt ki a partra..


5. nap, 2013.10.15. Kedd, Vuda marina

Az előrejelzés folyamatosan erősödő szelet jelez, ezért be kellett mennünk egy védett kikötőbe. Az előrejelzés szerint 40-50 csomós szél lehet pár napon belül. A Vuda (ejtsd Vunda) marina egy hurrikán biztos kikötő. Ide próbáltunk behúzódni. Reggel a marina azt mondta a telefonon, hogy hat hajó fogja elhagyni a kikötőt és jöjjünk nyugodtan, de sajnos nem lehet előre helyet foglalni. Amikor a marina elé érkeztünk, közölték, hogy nincs hely és három hajó már amúgy is várakozik. Szükség megoldásként elindultunk a Saweni öbölhöz. Amikor megérkeztünk az öbölhöz, de még épp nem dobtuk le a horgonyt, kaptunk egy hívást a marinától, hogy mégis tudnak fogadni, de csak a külső falnál, és onnan, ha megüresedik egy hely, bemehetünk. Ez jól hangzott, ezért visszahajóztunk a marinához. Meglepétésünkre a Chiquita nevű ismerős hajó is a marina előtt várakozott és egy másik Amel Euros tipusú hajó. Végül sikerült a fal mellé állnunk a marinába, de rá kellett kötnünk egy másik svájci hajóra. A svájciak megengedték, hogy a hajójukon keresztül menjünk ki a partra, de nem volt palló és majd két métert kellett volna ugrani apálykor. Inkább a bocizást választottuk.

A marinában a hosszabb távra letett hajókat földbe ássák, hogy biztos menedéket nyújtsanak a hurrikánok elől.


7. nap, 2013.10.17. Csütörtök, Sri Siva Subrahmaniya Swami templom

Ma végre bejutottunk a kikötőbe a külső falról. Jóllehet a mellettünk álló svájci hajónak volt elsőbbsége, a lehetőséget átadták nekünk, mert féltek a galvanikus korróziótól. A kikőtőben egy vas hajó mellé kellett volna állniuk az aluminium hajójukkal. Másrészt nem volt kilépő rész a kikőtőben ezen a helyen. Számunkra ez csak annyit jelentett, hogy ismét maradt a jól megszokott bocizás, hiába álltunk benn a kikőtőben. Már nem kell tovább a hajón dekkolnunk és várnunk a marina utasításaira, hanem tervezhetünk néhány programot is. Most, hogy beálltunk a marinába, az időjósok már kedvezőbb előrejelzést adnak az elkövetkező pár napra. Jóllehet ma esett az eső a fölöttünk függő konvergencia zóna miatt, az erős szél, amit korábban jósoltak, már nem valószínű hogy megérkezik.

Délutáni rövid programként ellátogattunk a csendes-óceáni térség leghíresebb hindu templomához Nadiban és friss gyümölcsöket és zöldségeket vettünk a Nadi-hoz közel eső piacon. A templomot 1994-ben építették díszes és színes dél-indiai stílusban. A cipőket, már a kapu előtt le kellett venni, mely egy kicsit furcsa érzés volt az esőben. De az eső meleg lábzuhanyt nyújtott. Fotózni nem lehetett a templom belsejében, mely szellős tágas volt néhány oszloppal és rengeteg festménnyel illusztrálva a hindu istenek történeteit. A falakon levő színes faragások kőből voltak. A templomot két és fél évig építették. Egy hindi idegenvezetőt kaptunk aki lelkesen mesélte a képek jelentéseit és még az illusztrációk festőjével is találkoztuznk. A templom melletti kifőzdében az elszegényedettek ingyen juthatnak ételhez - mesélte az idegenvezetőnk. Egy indiai család áldozati szertartását figyeltük meg. Egy tál banánnal köröztek az egyik szentély előtt, majd elmondták a kívánságukat az istenségnek, akit egy kőegér őrzött.


8. nap, 2013.10.18. Péntek, Új fordulatszámmérő

A Yanmar szerviz keresett minket reggel, mert megérkezett az új fordulatszámmérő. Mondtuk nekik, hogy a Vuda marinában vagyunk, ahova azonnal ki is jöttek és beszerelték.

Este meke táncot tartottak a marina melletti üdülőhely éttermében. A műsor előtt egy kis kávát is ajánlottak egy kis adomány fejében..


9. nap, 2013.10.19. Szombat, Telihold

A reggelt egy kis kajakozással kezdtük a marina mellett fekvő üdülőhelyen. Délután pedig elkirándultunk a közelben levő Alvó Óriás nevű orhidea parkba (a hegyről kapta a nevét), ahol több mint 2000 fajta orhideát nevelnek. A parkot Raymond Burr kanadai szinész alapitotta és mára megnyitották a látogatók előtt. Egy fidzsi hölgy fogadott minket aki az idegenvezetőnk lett az orhideák között. Az orhideáknak kedvez a fidzsi párás környezet és a parkban különösen telitett volt a levegő. Az orhideák különböző alakjai és szinei tárultak elénk, balerina orhidea, szörnyecskéhez hasonlitó orhidea stb. A kirándulás végén hatféle trópusi gyümölcsből készült üditőt szolgáltak fel, mellyel végül leittuk a belépőjegy árát.

A nap fénypontja az iszappakolás volt. A taxisunk, Abdul egy kisebb településhez vezetett minket. Itt egy sárgödör mellett a helyiek elénk tettek egy vödörnyi iszapot, hogy kenjük be magunkat vele. Gondoltuk, köszönjük szépen, de azért fel kentük magunkra az iszapot, jó alaposan. Mondták, hogy jót fog tenni a bőrünknek. Közben a fél falu minket lesett, de azt mondták, hogy ők is idejárnak bemosakodni.
Ezután a sárgödörbe kellett belemártóznunk egy francia-orosz párocska után, akik már undorodva mondták, hogy valami mozog a lábuk alatt. A gödörben térdig gázoltunk a hinárban, majd félig lemosakodva a település másik sarkába vezettek minket. Itt végre egy természetes meleg forrású medencébe mártózhattunk bele. Kiderült, hogy a belépő jegy ára a hely fidzsi tulajdonosát illeti és a falubeliek nem látnak belőle semmit. Szemfülesen masszázsüzletbe kezdtek a helyi asszonyok amelyből ők is jól megélnek. Természetesn mi is kipróbáltuk a helyi masszázst amelyhez kókuszolajat használnak. A bőrünket valóban selymesnek éreztük a kezelések után és ráadásul jól szórakoztunk közben.

Vacsorával egybekötött csendes-óceáni műsorral zártuk a napot a marina mellett levő üdülőhely éttermében. A műsorban tűztánc, kiribati, tokelaui és tahiti táncokat is bemutattak a fidzsi táncok mellett. A táncosok messze felülmúlták az előzőnapi táncosok produkcióját. Az étterem a fehérhomokos partra teritette meg az asztalokat, amelynek hangulatát a telihold fénye tetőzte.

 
Folytatás a következő oldalon...
Ugrás oldalra:123

 
Látogatók ezen az oldalon 2009.04.13. óta:   4370278