Publikációk: XXIV. International Dinghy Race in English

     Az anyagot 2005.12.13-én kezdtem el írni.                                   ««   1/1 oldal   ««

Don Pedro, a Las Palmasban levő Texaco benzínkút tulajdonosa minden évben (24 év óta) az ARC vitorlás verseny bemelegítéseként megrendezi "International Dinghy Regattat".
A versenykiírás szerint evezős bocival (segédcsónak) lehet indulni, a rajt-vonal a kikötő egyik vége, a cél a Texaco benzínkút dokkja. Nevezni a benzínkúton lehetett, és az ARC résztvevőkön kívül bármelyik, a kikötőben vagy a horgonyzóhelyen levő hajós nevezhetett.
Idén november 13-ra, Vasárnapra volt a verseny kiírva.
Én is neveztem, de egy sajnálatos ujj-sérülés miatt nem tudtam indulni. Ennek most örülhettek, mert így tudtam fényképezni, s olvashatjátok tudosításom.
A felfújható gumicsónakoknak nagy az ellenállásuk, nehéz evezővel jó sebességet elérni. Az áramvonalas fa- és műanyagcsónakok ezzel szemben jól evezhetők viszonylag nagy sebességgel.
A verseny előtti napokban, sőt hetekben sorra tűntek el a segédmotorok 1-1 lelkes vitorlázó bocijáról, és kerültek elő az evezők. Különösen egy ausztrál fickó edzett minden nap, és szemmel láthatólag jó esélyekkel indulhatott. Nekem is jó esélyt jósoltak a többiek, Rotorka hosszú vízvonalával nagyon szépen suhant a vízen.
A verseny előtt már egy óráva gyülekeztek a bocik a töltőállomásnál. Közel 100(!) induló állt rajthoz. A legtöbben kifestve, mókás jelmezbe öltözve jelentek meg.
Negyedórával a rajt előtt hangosbemondón kérték a versenyzőket, hogy álljanak át a rajtvonalhoz. És itt volt az első furfang. Mielőtt az összes csónak átért volna, eldörrent a startpisztoly. Így a gyors csónakok, akik már a startvonalon voltak fél-pályányi hátrányba kerültek a lassú csónakokkal szemben, akik még csak félúton jártak.
És ekkor elszabadult a pokol. A versenyzők kannákkal merték egymásra a vízet. Előkerültek a vizipuskák. Ha tudták felborították a másikat. Voltak, akik vízzel teli lufikat dobáltak. Többen liszttel, pudinggal, mézzel dobáloztak!
Az ausztrál versenyző csalódottan, nagy ívben elkerülve a frontmezőt jött el a célvonalig. Szegény...
S hogy ki lett az első? Az senkit nem érdekelt...a fő a résztvétel volt, szó szerint. S bár nevezési díj nem volt, minden nevező kapott serleget(!), ingyen barbequ-t, sangriát.
Jó buli volt, jővőre ismét! - mondta csillogó szemekkel mosolyogva Don Pedro.

.

Látogatók ezen az oldalon 2009.04.13. óta:   4685899