Hajónapló: Thaiföld a Covid alatt in English

     2022.02.19 - 2022.06.19                                   »»   4/6 oldal   »»

Ugrás oldalra:123456

 
...folytatás az előző oldalról

58. nap, 2022.04.17. , Boldog húsvétot!

.

Husvét reggelIrany a part!Parkolo
A partonGyönyörű homokos strandokA szomszedunk ma este


60. nap, 2022.04.19. , Ko Phanak

Reggel 9.30-kor indultunk. Gyenge, keleti 7-8-as szelek voltak, melyben kellemesen vitorláztunk 3-4 csomóval. A katamarán könnyű szerkezete, ebben a gyenge szélben is könnyen suhan.

Délután 4.30-kor érkeztünk meg első állomásunkhoz. A horgonyunkat egy hegy mellé dobtuk, mert pont egy vihar érkezett erős szélbefúvásokkal és semmi láthatóság nem volt a zuhogó esőben (gondoltuk a hegy véd a villámoktól). Hurrá, lett vizünk (kb 200 liter)!

Amikor elment a vihar, jöttek a szúnyogok, úgyhogy gyorsan pár száz méterrel távolabb horgonyoztunk a hegytől. .

Nagyon szepen krajcol ez a hajoElottunk Phang Nga obolLehet hogy tudunk vizet gyujteni?
Hurra, lett vizunk!
Kho Panak


61. nap, 2022.04.20. , Thaiföldi Panang Bay hong-ok

Thaiföld egyik látványossága a mészkőből felépülő szigethegyek. Egykor ez egy fennsík volt, de a víz kimosta és érdekes sziklás képződmények maradtak hátra a tengerben.
Néhány különleges alakú kúpkarszt egy-egy csendes öblöt rejtenek, ezekhez néha barlangokon keresztül lehet eljutni.

Az eslő denevér barlangban, ahova bebociztunk nagyon sötét volt, és erős befelé sodró áramlás volt, ezért csak a barlang első üregébe mentünk be. Nem mertünk a csónakkal tovább menni, mert nem tudtuk, mennyire szűkül a barlang. Két kajakos is alig tudott kijönni az árral szembe.

10. 30-kor felhúztuk a horgonyt és áthajóztunk Ko Hong-hoz.
A második barlangba már jóval egyszerűbb volt bemenni, mert itt nem számított az apály-dagály változása. A barlang előtt a helyiek bérbe adják a kajakokat. Komoly turizmus épül ezekre a hong-okra, hozzák-viszik a turistákat kisebb és hatalmas hajókkal. Nem véletlen, a táj szemet kápráztató a hegyekkel, barlangokkal és belső tengerekkel. .

Pufferhal


62. nap, 2022.04.21. , James Bond Island

Csodaszép süveg hegyek között sikerült horgonyt dobnunk. Ez tényleg olyan, mint a mesében (a süveg hegyen is túl). Ellátogattunk a James Bond sziklához (3000 Ft fejenként a belépő). Itt nemcsak fürdeni lehet, hanem az árusok sokasága fogadott minket, egy fagyit el is nyaltunk a fürdés után. Csak az a bökkenő, hogy a WC csöveket az öbölbe vezetik vissza (pont, ahol James Bond a repülőgépével megérkezett a szigetre).

Este kirajzanak a denevérek a barlangokból. .

James Bond szikla
Látjátok a csövet ami a wc-ből jön a fürdőzők közé?Mr Bond?


63. nap, 2022.04.22. , Barlangászunk és fürdünk

Halacska tisztogat
Ma is barlangászunk. Feltettük a nagyobb motort a bocira, mert elég nagyok a távolságok. Így is elgémberedik a lábunk, a bociban ülve, mire visszaérünk a hajóra. Nem tudunk elszakadni ettől a horgonyzóhelytől. És ami igazán különleges, hogy rajtunk kívül, nincs itt senki, csak a halászok robognak el néha mellettünk a hosszúfarkú csónakjukon. A fürdés selymes vízben történik (olyan, mint a Balaton vize a melettünk levő mangrove-től és iszapos talajtól), napi kétszer, amikor megáll az áramlás a hajó körül. Esténként jön egy kisebb vihar, de nem tart fél óránál tovább. A turistákat pedig tőlünk messzebb viszik a James Bond sziklához.

A mangrove több érdekes élőlényt rejt. Láttunk a sziklán sütkérező varánuszt és iszapugró gébet (Periophthalmus) is. Azon kevés halféléhez tartoznak, amelyek elboldogulnak a szárazföldön is (vízközeli, az árapály-jelenség érintette élőhelyeken), vagyis kétéltűek, képesek a levegőből is kivenni az oxigént.


64. nap, 2022.04.23. , Koh Panyee - híres cölöpökön álló falu a Phang Nga öbölben

Átmotoroztunk Panyee falu elé.

A Panang öböl híres cölöpökön álló faluját látogattuk meg. 1600 ember 360 család él a faluban ebből körülbelül 120 gyerek lakik a szigeten. Az egész falu két muszlim család, tengeri nomádok leszármazottja Jáva szigetéről a 18. századból. Ebben az időben a törvények szerint földet csak thai emberek kaphattak, ezért cölöpökre építették a falut. Később, amikor földet vehettek, megépítették a mecsetet és van egy iskola is a faluban. Az 1986-os FIFA Világkupára építettek egy úszó focipályát is, mely Dél-Thaiföld egyik legsikeresebb focicsapatát neveli ki 2004, 2005, 2006, 2008, 2009 és 2010-es bajnoki címekkel.

A falu ma is halászatból él, de a turizmus is jelentős a száraz évszakban, amikor ide hozzák ebédelni a Panang öbölbe látogató turistákat. Az éttermek büfé jellegüek, de van menü is. A tamarind szószos rák és a kesudiós tintahal karika (utóbbit Johanna rendelte) is isteni volt. Van egy kis piac és rengeteg szuvenír bolt az alvó macskák mellett.

Miután visszatértünk a hajóra, kicsit lejebb ment a nap és a hőség. Négykor egy kis csónak túrára indultunk a mangrovéban. Egy kutya fejü sziklát kerestünk, amit nem találtunk meg, inkább elefántnak nézett ki. Johanna elaludt a csónakban a kirándulás alatt.

Sokan mondják, hogy március végével itt a szezon vége, de áprilisban is jókat lehet itt vitorlázni. Csak esténként jön egy nagyobb zuhi, amikor vizet lehet gyűjteni, ma körülbelül 300 liter víz gyűlt össze a tartályunkban, csak egy óra leforgása alatt. La Nina év van, amikor egy kicsit esősebb az idő, de nagyon gyenge.
Uszo foci palya


65. nap, 2022.04.24. , Barlangrajzok az úkőkorból és belecsapott a hajónkba a villám

Korán reggel a hajó fedélzetén néztük a felhőbe burkolózott tájat. Megláttuk az első doboz medúzát is, szerintünk legalábbis az volt (a mangrovéban tenyészhetnek és az eső kimoshatta őket onnan). Mindenesetre itt nem fogunk fürdeni. Délelőtt elkirándultunk a hajótól 9 mérföldre levő hong-hoz (28 perc volt a csónakunkkal). Már nem is a hong-ok miatt kirándulgatunk, hanem a táj szépsége vonz minket. Átvágtatunk a mangrovéken és a sziklák között haladunk (megtaláltuk a tegnap keresett kutya-sziklát is). A hajótól 500 méterre fekvő sziklán pedig őskori rajzok vannak a sziklába vésve, állítólag a neolitikum (újkőkor/csiszoltkő-kor) időszakából. Amit mi kivettünk a rajzokból, hogy emberek úsznak az állatokkal, delfinnel, halakkal és varánusszal együtt.

Délben ismét ellátogattunk a Panyee faluba és itt ebédeltünk. Már foglalt tengerre néző páholyunk van az ebédnél. Másodszor is a terasz asztalt kaptuk meg.

Este megint megérkezett a vihar. Sajnos pont fölöttünk jött és fél hétkor belecsapott a hajónkba a villám, és ezzel együtt a VHF antennánk lerepült az árboc tetejéről, bele a tengerbe, ami elsüllyedt. Személyi sérülés nem történt, a kárfelméréseket megkezdtük a hajón, egy csomó minden nem működik. Szerencsére a számítógép működik. Megint 300 liter víz került a tartályunkba.


66. nap, 2022.04.25.

.

Vakon vezetunkBevezetnek a csatornan


67. nap, 2022.04.26.

.

Fedett ta?rolo?!Egesz nap megy mellettunk a kotrogrep :-(

 
Folytatás a következő oldalon...
Ugrás oldalra:123456

 
Látogatók ezen az oldalon 2009.04.13. óta:   4811960