Magamról: Programozás in English


Előzmények

1980-ban a családunk élt a 3 évente adott lehetőséggel és nyugatra látogatott. Haza nem hűtőládát, TV-t vagy videót hoztunk, hanem egy Apple II típusú számítógépet. Magyarországon ez a gép nem volt túl ismert (akkoriban mindenki C64-t püffölt), ezért nem is volt hozzá túl sok játék. Ezért hamar elkezdtem a programozással foglalkozni.Gimnázium elején már TV Computert programoztam, majd később bejöttek az első PC-k, és ekkor ismerkedtem meg a Turbo Pascallal, dBase-zel és a Clipperrel. A Windows megjelenése után átnyergeltem a Delphire és SQL adatbázis-kezelésre. Közben persze volt, hogy belenyúltam a C-be és egyéb nyelvekbe is. Most éppen a php elsajátításán fáradozom, ezen munkám eredménye ez a website is.

Egy-két számítógépes tippet, hibaelhárítást itt olvashatsz. (Nagyon specifikus, nem ajánlott).

Programjaim

Van egy pár komolyabb programom, amiket megrendelésre készítettem és egy részét még ma is aktívan használják. Szeretek egy-egy specifikus problémára is egyedi megoldást találni, ilyen például a KIA Motors garanciális programjához készített cimke-nyomtató programom.
Emellett vannak kisebb, komolytalanabb és komolyabb programjaim, amiket csak hobbiból vagy kedvtelésből készítettem el. Ezekből egy adagot letölthetsz a

>>> letöltések <<<

oldalon.

1-2 érdekesebb fejlesztésemről

Rotorman.hu webmotor
2005-ben fejlesztettem és üzemeltem be a rotorman.hu webmotorját.
Részletesen olvashatsz róla itt!

Javítási kalkuláció
1992-ben készült el a törött-gépjárművek javítási költségvetését készítő programom. Windows híján DOS alatt futot, 2 féle nyomtatót támogatott. A felhasználónak nem volt más dolga, mint megadni a típust és a kárfelvételi jegyzőkönyvön rögzített sérüléseket, és a program automatikusan meghatározta a helyreállítási költségeket, amely tartalmazta az összes kapcsolódó mellékmunkát (automatikusan!), a fényezési munkadíjakat és költségeket is. Ez a rendszer csak a szocialista járművekre működött, ezért a nyugati autók tömeges megjelenésekor az adatbázis karbantartás hihetetlen munkaigényessége miatt leálltam a fejlesztésével.
A program érdekessége volt, hogyha valaki elindította, akkor egy matematikai társasjáték jelent meg, és speciális kódok után indult el a főprogram. Ez volt a védelmem 1992-ben!

Raktár V3
Raktárkezelő és számlázó program DOS alá. V3=harmadik változat. Az első még dBase III keret- rendszert használt, a V2 már Clipperben íródott. A V3-ban jelent meg a felhasználó kezelés, jogkörök, mindenféle ablakok, kereszthivatkozások. Ez a változat teljesen objektum orientáltan készült, és teljesen támogatta a többfelhasználós hálózati alkalmazást. Egész sokáig használtuk, de a számítógép feljődésével és a Windows elterjedésével eljárt felette az idő. Lépnem kellett, így született a SAIR.

SAIR

Komplex ügyviteli rendszer, jelenleg is fejlesztés alatt (és éles alkalmazásban). Partner, járműflotta és javítás, munkalap, számla és raktárkezelő rendszer Windows 95/98/NT/2000/XP alá. SQL szerver szolgálja ki és a teljes üzleti logika az SQL szerveren fut. Érdekessége a raktári alrendszer. Nem akartam kifejleszteni, de egyszerűen nem találtam a piacon olyan raktári rendszert, amelyik helyesen kezeli le egy olyan cég rendelési rendszerét, akik egyrészt raktárról dolgoznak, másrészt amit náluk rendelnek másoktól tovább rendelik, illetve nem állandók a termékek, hanem folyamatosan fejlődnek, változnak, felcserélhetők, módosulnak stb.. Aki nem dolgozott ilyen helyen, nagyon nehezen tudja átlátni, hogy hogyan kell működnie egy ilyen rendszernek. Aki viszont ilyen helyen dolgozik, általában nem tud programozni. Nekem szerencsém van, mert dolgoztam ilyen helyen és sikerült átlátni a folyamatokat. Annyit elárulhatok, hogy nehéz szülés volt az üzleti logikát megírni, és több ezer sor SQL eljárás gondoskodik a rendszer jó működéséről.
Egyébként online automatikus frissítéstől kezdve a folyamatos önmüködő hibajavításon át a levelezés kezeléséig mindent tartalmaz a program.

Látogatók ezen az oldalon 2009.04.13. óta:   4915392